by Robert Dumitriu

Blog

Toate articolele despre productivitate, dezvoltare personală, filosofie, artă. Cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul. 

Despre bani. Singurul sfat de care ai nevoie.

Banii se află într-o stare constantă de flux. Fie că își schimbă denumirea, culoarea, mirosul, gustul, banul rămâne o constantă în viețile pământenilor. Dar dacă v-aș spune că managementul banului este o artă care are o vechime de mii de ani?

O scurtă istorie a banului

Cu mii de ani în urmă, trocul era modalitatea principală de a face comerț. Trocul reprezintă un schimb în natură, dar nu vă gândiți la prostii! Dai 50 de găini în schimbul unui porc, o unealtă de grădinărit în schimbul alteia etc. Cred că ați prins ideea.

În timp, s-a dezvoltat practicabilitatea. Trebuia eliminată toată aglomerarea de produse, precum și necesitatea unui comerciant de a-și căra sacul cu provizii peste tot. Se naște banul.

Apar diferite metode prin care orice plebeu poate învăța arta de a avea grijă de banul propriu. Apar documente, cărți, tratate. Plebeul nu a înțeles asta la momentul potrivit. De aceea încă se mai răsucește pe o parte și pe cealaltă în zilele prezente.

Una dintre cele mai simple și importante cărți ce s-a axat pe managementul banului este, în opinia mea, Cel Mai Bogat Om din Babilon de George S. Clason (The Richest Man in Babylon).

Un principiu esențial - Pune ceva deoparte pentru tine

Vine sfârșitul de lună. Îți intră niște bănuți. Acum trebuie să te gândești cum să îi organizezi. Conform principiului, o parte din sumă este a ta. 10% mai exact.

La un venit de 10 milioane pe lună, 1 milion trebuie salvat. Îți dă bunica 1 milion drept cadou pentru că ești nepotul preferat? Pune 10 lei deoparte. Cred că înțelegeți procesul. Iei banii și îi pui la ciorap.

Scepticii pot veni in întâmpinarea acestei metode spunând că nu se vor descurca fără acel procent. Dar dacă se întâmplă o "nenorocire" și salariul îți scade? Va trebui să te adaptezi, nu? Posibilități există, trebuie voință. 

Arta managementului banului este un maraton, nu un sprint, iar maratoanele se câștigă cu ajutorul disciplinei și a voinței.

Print e-Book Audiobook

Robert Dumitriu