by Robert Dumitriu
blog.jpeg

Blog

Toate articolele despre productivitate, dezvoltare personală, filosofie, artă. Cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul.

Filtrează pe categorii.

Cum să lucrezi eficient. Munca-i muncă, joaca-i joacă.

Ultima editare: Octombrie 29, 2016

Ai momente în care ești agitat sau nu îți găsești locul?

Fie că ești gata să sari de la o activitate la alta sau ești focusat pe ceva specific, creierul fierbe, corpul fierbe.

Starea de agitație în care te găsești este generată de prezent. Lumea de azi într-o coajă de nucă - social media, manipulare mass-media, sms-uri nelimitate și organisme modificate genetic. Informația este peste tot. E păcat să nu o consumi.

Din fericire, trebuie să existe un echilibru, un principiu cu ajutorul căruia putem învinge sau stabiliza această agitație, această stare perpetuă de consumerism în care ne este înfășurată existența. Totul începe de la un poem al cărui autor este necunoscut:

Work while you work,

Play while you play,

This is the way

To be happy each day.
— Unknown

O traducere rudimentară, comprimată într-un stil românesc ar suna în următorul fel:

"Când este de joacă, este de joacă. Când este de muncă, este de muncă."

Ocupă-te de un singur lucru

Gigel trebuie să lucreze la proiect. Se apropie termenul limită. Face research. În research-ul lui dă peste un articol interesant care are o oarecare legătură cu tema, dar nu în totalitate. Ar putea să îl pună deoparte. Dar face asta? Nu. Gigel intră dintr-un link în altul, din pagină în pagină; ca la păcănele. Așteaptă jackpot-ul.

O soluție simplă ar fi ca Gigel sa își rezerve un X număr de minute pentru a lucra la proiect, urmat de un X număr de minute în care poate citi articolul, acel număr de minute acționând ca un moment de respiro, o pauză bine-meritată, un moment de eliberare, you name it.

În o continuare, tehnica Pomodoro sare și ea în ajutor. Împărțirea timpului în short bursts de productivitate urmate de extra short bursts de pauză va face diferența. Fie că alegi 25 de minute de lucru și 5 minute de pauză, 50 cu 10 sau 60 cu 15, efectul va fi benefic. Tehnica îți va seta niște bariere după care să te ghidezi. Nu te va lăsa să treci on the dark side, iar dacă o faci, o faci în proporții mărunte și vei avea totul sub control.

Împarte timpul în timp de joacă și timp de muncă

Ce înseamnă asta? Rezervă-ți în mod voit timp în care să iei pauza respectivă și să du-te să îți faci de cap.

Cum îți poți face de cap în 5 minute?

Iată o listă măruntă :

 • Faci o cafea
 • Scrii o pozie
 • Faci 50 de flotări
 • Bei un ceai
 • Vezi un clip pe Youtube
 • Exerciții de respirație
 • Meditezi
 • Iei o gură de aer
 • Mănânci o gustare
 • Asculți o piesă

Ține o listă a lucrurilor care îți distrag atenția

Te-ai pus pe treabă. Ai dat drumul la cronometru. Începi să lucrezi. Dintr-o dată îți sare gândul la o chestie random de tipul "Cum se numea melodia cântată de Fuego?" sau "Cum îl chema pe actorul principal din filmul Good Guy, Greg?". În loc să te apuci să cauți informații aleatorii în timpul sesiunii de lucru precum un nebun însetat de cunoaștere, mai bine treci toate aceste gânduri pe un carnețel sau într-o aplicație de tipul Evernote sau Todoist. Când vine rândul sesiunii de joacă, atunci este timpul să îi faci puțin pe plac minții, lăsând-o să zboare pe unde dorește.

Nu lăsa timpul de joacă să te copleșească

OK. Ai terminat o sesiune de 45 de minute de lucru. Ai 15 minute pauză. Să înceapă distracția! Găsești un TED Talk de 12 minute. Privește-l, eventual ia niște idei și trece-le pe hârtie. Apoi vei primi o notificare care te anunță că youtuberul tău preferat a încarcat un nou video. Tentația e mare, vrei să dai click. E doar un mic teaser. Noooooo...te-ai aruncat cu totul în păcat. Așa s-a dus pe apa sâmbetei o sesiune de lucru.

Nu te înhăma la activități care necesită prea mult timp! Asta e smecheria! 

Acestea trebuie să fie suficiente pentru a te ajuta să te relaxezi. Ce-i prea mult, strică. Las' că știm noi.

Dacă ești deja pe val, continuă să lucrezi

Dacă lucrezi la o problemă de matematică căreia aproape i-ai găsit soluția, nu te opri din lucru în cazul în care urmează sesiunea de pauză. Ascultă-ți corpul și mintea! Flexibilitatea trebuie luată în considerare. Continuă. Așa înveți să te cunoști.

Implementarea tehnicii Pomodoro va avea numeroase efecte benefice :

 • vei ști exact cât timp ai lucrat
 • îți vei putea prioritiza timpul mai bine
 • vei învăța să te cunoști
 • te vei disciplina
 • vei avea un sense of accomplishment la sfârșitul zilei, știind cât de mult ai progresat în lucru
Work while you work,
Play while you play,
This is the way
To be happy each day.
— Unknown
 Illustration : Folio Art

Illustration: Folio Art

Robert Dumitriu