by Robert Dumitriu

Blog

Salut! Aici găsești cam ce rezultă după ce îmi fierbe creierașul.
Îi dau cu filosofie, productivitate + ceva ce haterii vor numi dezvoltare personală tip clișeu.
 

Puiul de Somn. Metodă Sănătoasă de a-ți Crește Nivelul de Energie.

Ultima editare: Noiembrie 11, 2016

Puiul de somn este metoda naturală prin care îți puți reseta creierul. Fie că  alegi 10, 30, 60 sau 90 de minute, o sesiune îți va îmbunătăți substanțial ziua. Google a contribuit la popularizarea conceptului de napping at work instalând faimoasele nap pods.

Angajații vor avea locuri special amenajate pentru a se putea reseta, calma, stabiliza. Toate la locul de muncă.

Beneficiile puiului de somn

Faptul că giganți precum Google sau Apple au creat un sistem de napping la locul de muncă nu este întâmplător. Studiile arată că un pui de somn între 10 și 15 minute îți va crește gradul de concentrare, dar și productivitatea. Un preț mic de plătit pentru moralul și eficiența angajaților, nu?

Mai bun decât cafeina

Alte cercetări care arată că o un pui de somn la momentul potrivit va acționa mult mai bine decât o cafea, efectele pe termen lung fiind deja un punct bonus. Când corpul se folosește de propriile resurse pentru a se reîncărca, trebuie să iasă bine.

Îmbunătățirea memoriei

Oamenii de la Harvard Medical School au ajuns la concluzia că puiul de somn poate fi o unealtă importantă dacă vrem să ne îmbunătățim memoria. În cazul în care în timpul puiului de somn se va strecura și un vis, cu atât mai bine.

Îmbunătăţirea creativităţii

Specialiștii în neuroștiință de la City University of New York au descoperit că puiul de somn ne poate crește creativitatea, în special dacă este dus până la 90 de minute. Chiar și o sesiune de 15 minute poate fi folositoare. Crești gradual timpul petrecut și poți culege beneficiile în timp.

Puterea minţii -  gândul unui viitor pui de somn este de ajuns pentru a scădea tenisunea arterială.

Cum să tragem un pui de somn de calitate

Setează-ți ceasul

Sesiunile de pui de somn trebuie să fie scurte. Ține-le între 5 și 20 de minute and you will be ok. Îți vei putea găsi timp mult mai ușor pentru ele, iar beneficiile cele mai importante rămân în picioare. Printre acestea se numără: îmbunătăţirea stării de spirit, concentrării și a stării de vigilență.

Un puiuț de 45 de minute va produce schimbări mai substanțiale, precum creșterea creativității și o dezvoltare a capacității de procesare senzorială. Cu toate acestea, o sesiune de 45 de minute te poate lăsa cu o durere de cap după trezire, asta pentru că te vei fi aventurat prea mult într-un alt stadiu al somnului.

Dacă țintești mai sus, 90 de minute sunt ideale. Puiul de somn de acest tip te va trece prin toate fazele somnului și nu vei mai avea acea stare de dezorientare după trezire.

Pune-te la orizontal

Stând într-o poziție orizontală, chair dacă nu te găsești la tine în pat, vei dicta creierului că a venit timpul somnului, acesta fiind capabil să proceseze informația mult mai repede. Dacă stai într-o poziție verticală, creierului îi va fi mai greu să se obișnuiască cu asta, în arhiva lui neexistând o frecvență a acestor tipuri de situații.

Coordonează cafeina

Pentru a culege și mai multe roade, bea o ceașcă de cafea înaintea puiului de somn. De obicei durează cam 20-30 de minute până cafeaua își face efectul. Dacă le sincronizezi pe cele două, posibilitatea unui efect dublu va crește.

  Illustration :  Isabel Foo

Illustration: Isabel Foo

Robert Dumitriu